Di Malaysia sekarang ada banyak sangat penyedia web hosting. Dari harga murah sampailah yang premium. Kalau nak periksa satu-satu web hosting ni memang pening kepala.

Dalam mencari web hosting murah dan terbaik di Malaysia, 3 perkara ini anda perlu fikirkan sebelum membuat keputusan.

Bajet

Pertama sekali, anda perlu berpijak pada realiti. Berapa yang anda sanggup bayar untuk web hosting laman web anda. Bila bajet sudah ditetapkan, barulah anda tahu hosting jenis apa yang anda mampu beli samaada Shared Hosting, VPS atau Dedicated Server

Reliability/Speed

Uptime hosting sangat penting bagi mengelakkan laman web anda down dan akhirnya menyebabkan pengunjung semakin berkurang dan hilang keyakinan. Pastikan web hosting yang anda hendak langgan mempunyai reputasi dan review yang bagus daripada pengguna sedia ada.

Support

Apabila laman web mengalami gangguan seperti malware ataupun downtime, support yang pantas daripada syarikat web hosting sangat penting. Masa ini anda boleh lihat bagaimana servis after-sale mereka.

Jadi kalau tidak mahu  pening kepala untuk memilih syarikat web hosting, anda boleh lihat senarai 3 penyedia web hosting murah terbaik Malaysia untuk tahun 2018 di bawah.

1. Internet-Webhosting.com

Internet-webhosting.com menyediakan pakej shared hosting linux dan windows. Pakej hosting paling murah yang ditawarkan adalah Standard Plan iaitu RM80 setahun.

Bagi anda yang baru memulakan laman web atau blog, plan ini amat berbaloi untuk dimiliki. Anda boleh melihat pakej-pakej lain yang disediakan oleh internet-webhosting.com di sini.

2. Cynet Hosting

Cynet merupakan antara web hosting murah Malaysia. Admin YOY Network mempunyai akaun dengan Cynet untuk beberapa website dan sehingga artikel ini ditulis, prestasi web hosting ini amat bagus.

Support dari staf teknikal mereka sangat pantas. Pakej termurah yang ditawarkan oleh Cynet adalah serendah RM30/tahun melalui pakej Personal Web Hosting.

Selepas membuat pembayaran secara online, akaun anda akan diaktifkan dalam masa 1 minit. Segalanya pantas! Anda juga akan menerima SSL secara PERCUMA! Ya, SSL sangat penting untuk memberi ranking carian di Google.

Klik sini: Cynet Hosting untuk mendaftar dan jangan lupa untuk gunakan kupon kod: XZ-485Z untuk dapatkan DISKAUN 10%.

3. Serverfreak

Penyedia web hosting Serverfreak agak terkenal di kalangan blogger Malaysia. Serverfreak selalu mendapat review positif daripada penggunanya.

Walaubagaimanapun, harga paling murah yang ditawarkan bermula pada RM100 setahun. Anda boleh melihat pakej-pakej lain yang disediakan di sini.

Secara keseluruhan, ketiga-tiga penyedia di atas memberikan servis web hosting yang baik. Jika ada sebarang penambahan atau respon berkaitan web hosting ini, anda boleh memberikan komen di bawah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here